September 2014 – Las Brumas fra Solberg & Hansen

Solberg&Hansen KaffeBox

Las Brumas CoE

Farm: Las Brumas
Produsent: Juan Jose Ernesto Menendez Arguello
Region: Sonsonate, El Salvador
Område: Santa Ana
Bønnetype: Bourbon
M.o.h.: 1460-2000 meter
Innhøsting: januar – April
Prosess: Red Honey

Smaksbeskrivelse

Aroma av vanilje, sorte moreller og melkesjokolade. En myk kaffe med smak av druer og lys karamell.

 Hva er Cup of Excellence?

Cup of Excellence er en ideell organisasjon som arrangerer konkurranser med påfølgende auksjoner for kaffebønder i en rekke produsentland. Siden oppstarten i 1999, der Solberg & Hansen var representert som første livstidsmedlem, har CoE-programmet vært med på å endre kaffebransjen. Konkurransen har bidratt til økt anerkjennelse og bedre vilkår for kaffebøndene, og gjort en lang rekke enestående partier tilgjengelige for oss kaffeelskere. Den påfølgende auksjonen har gjort kaffedyrking til et bærekraftig levebrød for stadig flere bønder. Hittil i år har vi handlet kaffe på to CoE-auksjoner, henholdsvis i El Salvador og Costa Rica, og først ut er dette partiet fra den tåkelagte gården Las Brumas.

 Fakta om Las Brumas

Juan Arguello er blant El Salvadors mest meriterte kaffeprodusenter. Vi sikret oss mr. Arguello sitt bidrag under årets Cup of Excellence-auksjon, en enestående kaffe dyrket i skyggen av landets mektige vulkaner. Juan ble fjerde generasjons kaffebonde i Arguello-familien da han tok over etter sin far i 1995. Siden den gang har han utviklet virksomheten og blitt en autoritet blant kvalitetsbevisste kaffeprodusenter i El Salvador. Juan har mange års erfaring fra Cup of Excellence, både på dommer-og deltagersiden. Han driver i dag flere gårder i El Salvador, og har høstet en rekke utmerkelser i Cup of Excellence siden den første deltagelsen i 2005.

 Gården i tåken

I år valgte han et parti fra gården Las Brumas, som ligger mellom de mektige vulkanene Santa Ana, Cerro Verde og Izalco. Denne beliggenheten bidrar til et meget spesielt mikroklima preget av mye tåke store deler av året (derav navnet Las Brumas, som er spansk for “tåke”). Dette fører til at kaffetrærne på gården blir mindre eksponert for direkte sollys, noe som igjen bidrar til at fotosyntesen skjer langsomt. Den langsomme utviklingen overføres til bærene, noe som har positiv effekt på egenskaper som er nært knyttet til modningsprosessen – aroma, sødme, friskhet og smak. Bærene som disse bønnene er utvunnet fra er plukket sent i innhøstningsperioden. Dette er gjort for å tillate mer av sødmen i fruktkjøttet å trekke inn i bønnen. Kombinert med bruk av foredlingsmetoden Honey – der litt av fruktkjøttet sitter igjen på bønnen ved tørking – bidrar dette til en ren og balansert kopp fylt med komplekse toner av søt frukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *